tisdag 4 december 2007

Texts in Dialogue & Intertextuality

Just nu går jag en kurs som heter Texts in Dialogue. Vi läser engelsk litteratur och tittar på sambandet mellan olika verk. Intertextuality som det heter. Bland annat har vi läst Jane Eyre (Brontë) och Wide Sargasso Sea (Rhys) och tittat på sambandet mellan dem.
Jane Eyre är, som många säkert vet, Charlotte Brontës enda storverk, som har levt kvar sedan 1800-talet. Jane Eyre är en föräldralös flicka som vi läsare får följa genom livet till det att hon gifter sig med Mr Rochester. På vinden finns den galna Bertha, Mr Rochesters förra fru, som sätter käppar i hjulet för de två förälskade. Här kommer även Wide Sargasso Sea in. Denna bok är skriven av Jean Rhys på 1960-talet. I den får vi följa Berthas sen barnsben, vi får vara med när hon gifter sig med Mr Rochester och blir galen, tills det att hon går under på vinden i Mr Rochesters hus. Wide Sargasso Sea kan ses som ett svar på Brontës bok, där man endast får veta vad Mr Rochester säger om Bertha. Jean Rhys ger, genom denna bok, Bertha en röst. Det är detta som är intertextuality. Nya författare blir influerade av äldre verk när de skriver sina och vi som läsare gör texten till våra genom att dra paralleller till sådant vi tidigare hört, sett eller läst.
Vi har även gjort samma sak med Shakespeares Hamlet. Vi läste pjäsen och såg sedan Kenneth Branaghs filmatisering av pjäsen. Sen läste vi även Rosencrantz and Guildenstern are dead. Rosencrantz och Guildenstern är två karaktärer i Hamlet som Tom Stoppard har valt att skriva en postmodernistisk och absurdistisk pjäs om.
Nu ska jag nog gå och läsa lite ur Jack Kerouacs On the road som vi ska ha läst till nästnästa vecka. Japp, det är kul med litteratur! :D Me like!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar